La Denominació d’Origen Utiel-Requena es troba en l’altiplà interior de la província de València, en una zona de producció que ocupa 35.000 hectàrees de vinyes i comprén nou termes municipals: Caudete de las Fuentes, Camporrobles, Fuenterrobles, Requena, Siete Aguas, Sinarcas, Utiel, Venta del Moro i Villargordo del Cabriel.
5.000 viticultors i cent cellers viuen de la vitivinicultura en aquesta zona, coneguda com a Territori Boval pel predomini de la varietat Boval, un raïm autòcton amb gran contingut en resveratrol que ocupa el 75 % de la superfície total de vinya. Majoritàriament productora de vins negres, la regió també ofereix gran varietat de vins blancs i rosats.
La DOP Utiel-Requena produeix majoritàriament vins negres, i és la varietat Boval la més estesa, ja que representa el 65 % de la producció emparada. En 2022, la DOP Utiel-Requena comptava amb 32.939 hectàrees inscrites, 110 cellers (57 d'ells embotelladors) i 4.542 viticultors. Al final de la campanya 2021-2022 es van qualificar 427.269 hectolitres de vi amb DOP Utiel-Requena i 1.028.618 hectolitres estaven pendents de qualificació.
Quant a exportacions, la DOP Utiel-Requena exporta 143.065 hectolitres anuals, sent els principals mercats de destí el Regne Unit, els Països Baixos, Rússia i la Xina.
La tradició vitivinícola d'Utiel-Requena arriba als 2.700 anys d'història, avalada per jaciments arqueològics que constaten la producció de vi i la seua comercialització ininterrompuda des de l'època ibera fins a l'actualitat.
Desenes d'almàsseres tallades en pedra, com Las Pilillas de Requena, àmfores, documents i restes de llavors de raïm remunten la cultura vinícola d'Utiel-Requena als orígens del vi a la península Ibèrica.
L'antiguitat, continuïtat i singularitat de la varietat de raïm autòcton Boval són els valors sobre els quals s'assenta aquest paisatge cultural, denominat Territori Boval, i que opta a ser reconegut com a Candidat a Patrimoni Mundial per la UNESCO.
La varietat Boval és l'estrela de la DOP, i ocupa el 70 % de la superfície total de vinya. Els vins elaborats amb Boval tenen un color intens i característic, amb molt de cos i aromes complexes i afruitades. De les 21.876 hectàrees plantades amb raïm Boval, el 47 % són vinyes de més de 40 anys, perfectament adaptats a la climatologia de terres altes i estius secs de la zona.
La varietat Boval ofereix gran potencial enològic. Els avanços en l'elaboració i cultiu d'aquesta varietat durant els últims anys han donat com a resultat vins amb qualitats organolèptiques extraordinàries que transmeten a la perfecció el caràcter i la personalitat de la DO Utiel-Requena. Projectes de R+D en viticultura, com Valora Boval i InnoBobal posen en valor la varietat autòctona Boval, mantenen la biodiversitat i incrementen la sostenibilitat de la regió.
La DOP Utiel-Requena es troba en l'altiplà interior de la província de València, a 70 km de la mar, en una zona amb clima mediterrani amb trets de continentalitat i 750 metres d'altitud mitjana.
L'àrea de producció ocupa unes 33.000 hectàrees de vinyes i comprén nou termes municipals: Caudete de las Fuentes, Camporrobles, Fuenterrobles, Requena, Siete Aguas, Sinarcas, Utiel, Venta del Moro i Villargordo del Cabriel.
110 cellers i 4.977 viticultors treballen en aquesta regió on predominen els vins negres, especialment en les varietats Boval (majoritària i autòctona), ull de llebre, garnatxa negra, garnatxa tintorera, cabernet sauvignon, merlot, syrah, pinot noir, petit verdot i cabernet franc. Quant a blancs, les varietats cultivades són tardana (també anomenada planta nova, és autòctona), macabeu, merseguera, chardonnay, sauvignon blanc, parellada, verdejo i moscatell de gra menut.
La seu del Consell Regulador es troba a Utiel, en un edifici conegut com a Bodega Redonda. Joia arquitectònica de 1891, ha sigut rehabilitada i condicionada com a Museu de la Vinya i el Vi. Parada obligatòria per a amants del vi, ofereix visites guiades amb taller d'aromes i tast comentat de vins. Per a més informació, consulta l'Agenda del vi 2023.