Menu Close

Vins de València

El potencial vitivinícola de la DO València se situa en més de 13.000 hectàrees de vinya repartides en les quatre subzones de producció sobre les quals s’estén la seua demarcació territorial: Alt Túria, Valentino, Moscatell de València i Clariano. Més de 100 cellers i quasi 7.000 viticultors produeixen vins negres, blancs, rosats i vins de licor moscatell amb una producció mitjana anual superior a 650.000 hectolitres de vi.

El sector vitivinícola juga un paper fonamental en l’economia de la província de València, no sols per la seua contribució a la generació de renda, sinó també pel que comporta a nivell sociocultural. L’arribada de nous projectes ha reactivat una zona on es practica una viticultura de muntanya que dona com a resultat vins d’enorme personalitat, vins d’altura, fruit d’unes condicions geogràfiques i climàtiques excepcionalment singulars. La declaració d’aquesta zona com a Reserva de la Bioesfera per la UNESCO ha contribuït a reforçar i impulsar la projecció dels seus cellers.

 

La zona de producció de la DO València es divideix en quatre subzones: Alt Túria, Valentino, Moscatell i Clariano. La subzona de l'Alt Túria està situada en el nord-oest de la província i ofereix vins blancs brillants, frescos, afruitats i aromàtics. Valentino i Moscatell de València, en la part central de la província, ofereixen vins blancs lleugers i vins de licor amb una aroma particular, fluid i suau. Més al sud, a la subzona Clariano, es produeixen vins blancs lleugers, pallosos i aromàtics i negres color robí, francs de nas, d'extensa aroma i saborosos en boca.

La DOP València compta amb acreditació ENAC per a certificar els seus vins des de 2012, sent la primera DOP espanyola de major volum a aconseguir aquest certificat. En 2022, la DOP València comptava amb 13.069 hectàrees inscrites, 85 cellers (67 d'ells embotelladors) i 6.150 viticultors. Al final de la campanya 2021-2022 es qualificaren 336.643 hectolitres de vi amb DOP València.

Pel que respecta a l'exportació, la producció exportada va ser de 190.461 hectolitres, corresponent el 95,9% d'esta cantitat a vi embotellat i el 4,1% restant a granel. Els països de la Unió Europea concentraren la majoria del volum exportat, mantenint-se com a principales destins Alemanya (11,5% sobre el total exportat), Dinamarca (6,1%) i Bèlgica (4,4%). Entre els països europeus no pertanyents a la Unió Europea els principals importadors van ser Russia amb un volum de 35.117 hectolitres (18,4%) i el Regne Unit amb 10.665 hectolitres (5,6%).

La tradició vitivinícola de la DOP València es remunta als fenicis, però és durant la romanització quan la viticultura i el comerç del vi adquireixen rellevància en la zona, amb la ciutat de Sagunt com un dels nodes neuràlgics d'exportació cap a altres punts de l'Imperi Romà. L'origen de la Denominació d'Origen Protegida València es remunta a 1932, data en la qual es van reconéixer les primeres denominacions d'origen espanyoles en l'Estatut del vi. En 1957 s'aprova el Reglament del Consell Regulador per als vins de la província de València, emparats per les denominacions 'València', 'Utiel - Requena' i 'Cheste'. En l'actualitat el cultiu de la vinya a València representa un important motor econòmic i de riquesa per a gran part de la seua població agrícola.
Els vins emparats per la DOP València són elaborats amb raïm de les varietats autoritzades en cadascuna de les quatre subzones de producció, en el marc d'una adequada tècnica que els permet aconseguir les seues peculiars característiques organolèptiques, qualificades i controlades pel Consell Regulador a través dels seus serveis d'auditoria i panell de tast. Entre les varietats més rellevants destaquen les tintes bobal, monastrell, ull de llebre i tintorera, i les blanques macabeu, malvasia, merseguera, moscatell i verdil.
Declarada reserva de la biosfera per la UNESCO, l'Alt Túria és una zona d'alts cims, rigorosos hiverns i estius secs, on es practica la viticultura de muntanya. La vinya creix allí en condicions extremes, i dona com a resultat uns vins d'altura d'enorme personalitat. El clima càlid i assolellat, banyat per la brisa de la mar Mediterrània, permet obtindre la varietat Moscatell en la seua màxima expressió, sent el vi de licor Moscatell o Mistela de Moscatell el més representatiu de la història de la DO València. L'orografia del terreny, juntament amb el clima mediterrani, ofereixen uns vins únics, representatius del nostre patrimoni vitícola.
"Valencians d'origen, mediterranis de cor" és el missatge central de la campanya de promoció llançada per la DOP València per a impulsar el coneixement i la visibilitat dels seus vins i incentivar el seu consum responsable. Altres iniciatives en col·laboració amb organismes i entitats públiques com València Turisme, VisitValencia i ICEX han permés organitzar missions comercials, tastos temàtics, jornades tècniques i accions de PR (press trips). En la seua aposta constant per la formació, el Consell Regulador de la DOP València imparteix des de 2010 el Màster de Sommelier Especialista en Vins Valencians i accions formatives sobre el coneixement del vi i el panell de tast, que es reuneix regularment 14 vegades per campanya.