Menu Close

Vins d’Alacant

Amb una història que es remunta a 1510, data en la qual Ferran el Catòlic va prohibir la distribució a Alacant de vins procedents d’altres terres, Alacant és la ‘Regió més valorada d’Espanya’, segons la Guia Peñin 2015, amb una qualitat mitjana de vins situada entre les més altes d’Espanya. Alacant és també la zona de major producció ecològica de la Comunitat Valenciana i en el seu catàleg conviuen vins vegans, demeter, biodinàmics, de paratges específics i de Parcs Naturals.

El Consell Regulador de la DOP Alacant és una de les institucions més antigues d’Espanya com a germen de les primeres denominacions d’origen. Ja en el segle XVI el rei Felip II va atorgar una protecció especial a la ciutat d’Alacant per a emparar el comerç de vins en virtut de la seua qualitat. La ‘Junta d’Inhibició del Vi Foraster d’Alacant’, així com el gremi de tonelers o els documents guardats en l’Arxiu Municipal de la ciutat testifiquen que ja llavors es realitzaven activitats i registres de control molt similars als que actualment es coneixen com a ‘traçabilitat’ de producte.

 

La DOP Vins d'Alacant empara més de 40 cellers que sumen 10.000 hectàrees i més de 2.000 agricultors dedicats a la producció vitícola. La zona de producció se circumscriu a les comarques de l’Alacantí, Vinalopó Alt, Vinalopó Mitjà, Vinalopó Baix, l'Alcoià, el Comtat, la Marina Alta i la Marina Baixa.

Gràcies a la riquesa dels seus sòls i als matisos del seu clima, les huit comarques ofereixen varietals regionals la qualitat de les quals és reconeguda i celebrada a tot el món. En 2022, la DOP Alacant comptava amb 10.598 hectàrees inscrites, 45 cellers (39 d'ells embotelladors) i 2.298 vicitultors. A la campanya 2021-2022, la producció emparada de vi d'Alacant va ser de 153.717 hectolitres (-6,9 % respecte la campanya anterior).

En termes d'exportació, a l'any 2022 s'exportaren 31.326 hectolitres, un 10,9% més que l'any anterior. Els principals destins van ser Alemanya (23,7%), França (6,4%), Polònia (6,6%) i Els Països Baixos (5,4%).

El vi d'Alacant és un negre de monastrell amb intens color, aromes a fruita madura i gran estructura. Hui dia és un vi modern, elegant, amb molta expressió del terreny calcari on s'assenta i gran influència de les brises marines que configuren les comarques vitícoles de la zona. Quant a blancs, la moscatell és la reina de l'expressió mediterrània per la seua gran influència marítima i el seu cultiu en terrasses. El producte més singular i històric és el #FondillónAlicante, una joia enològica de monastrell sobremadurada en el cep, que es cria sense cap mena d'additius, per fermentació natural de llevats, durant un mínim de 10 anys. El resultat és un vi complex de color caoba ambre, amb un potent aroma a fruita seca i cuirs, i intens sabor.
Els sòls de la DOP Alacant són francoarenosos i arenosos, de granulometria i textura especialment aptes per al cultiu de la vinya. En ser permeables i altament porosos, faciliten el drenatge, i eviten la retenció d'aigua i la proliferació de fongs fitopatògens. Amb la matèria orgànica i la fertilització adequada del sòl amb sals de ferro, els sòls de la DOP Alacant són òptims per a la vinya, tal com conclou l'Informe del Projecte de zonificació de la DOP Alacant publicat per la Universitat Miguel Hernández d'Elx.
La combinació de sòls molt especials, climes temperats i humitats relatives, configuren el paisatge alacantí com a òptim per al desenvolupament de la vinya. Les circumstàncies històriques testifiquen el bon desenvolupament de moltes hectàrees i la gran riquesa de varietats en totes les comarques, encara que amb notable rellevància de l'horta de la ciutat d'Alacant. Les varietats de major implantació i millor condicionament són la moscatell d'Alexandria, la Monastrell i la garnatxa, encara que la diversitat de climes dona origen a moltes altres varietats.
La DOP Alacant compta amb un padrí d'excepció, el xef Quique Dacosta, que s'ha endinsat en les arrels del territori per a crear, experimentar, sentir i reivindicar l'origen dels nostres vins. Des de 2022, l'exposició itinerant “3.000 anys de cultura del Vi Alacant” ha viatjat per diversos punts d'Espanya per a donar a conéixer la importància patrimonial d'uns vins que fan gaudir i entendre la llum, la terra i el sol de la província d'Alacant.