Menu Close

Torró de Xixona i Torró d’Alacant

La història del torró es remunta a cinc segles arrere. La seua creació s’atribueix als àrabs llavors assentats en la vila de Sexona – actual Xixona. No obstant això, van ser els xixonencs els qui, amb el llegat que els van deixar els àrabs i influïts per les particularitats del clima i de les matèries primeres de la zona, van adequar la fórmula original per a donar com a resultat el que hui dia coneixem com a torró de Xixona i Alacant. Tal és la vinculació del torró al territori que actualment es coneix Xixona com el ‘bressol del torró’.

La seua elaboració es realitza fusionant ingredients naturals de gran qualitat – ametles, sucre, mel i clara d’ou – per a aconseguir una menja de gran poder energètic, ric en glúcids, greixos vegetals i proteïnes. Gràcies al saber i bon fer de les mans artesanes del mestre torroner a l’hora de l’adequació i acabat final del producte, s’obté aquest dolç únic de sabor i textura inconfusibles.

Anualment es produeixen a Xixona unes 4.500 tones de torró, de les quals 2.500 corresponen al torró de Xixona i 2.000 al torró d’Alacant.

 
La zona d'elaboració i envasament dels torrons emparats per la Indicació Geogràfica Protegida 'Torró d'Alacant' i 'Torró de Xixona' correspon al terme municipal de Xixona, Alacant, a la comarca valenciana de l´Alacantí. El Torró de Xixona és una varietat de textura blana, elaborat amb ametles repelades i torrades que, després de la seua molta i barrejat amb el xarop caramel·litzat (obtingut mitjançant la cocció de mel, clara d'ou i sucre), donen lloc a un torró de color marró blanquinós, amb (o sense) grànuls d'ametla, de grandària variable i distribuïts de manera irregular. El Torró d'Alacant és un torró de textura dura, que s'elabora amb ametles repelades i torrades, inserides en una massa de xarop caramel·litzat - obtingut mitjançant la cocció de mel, sucres i clara d'ou-, i recobert amb oblies. L'aplicació durant l'elaboració de tècniques tradicionals (torrat - cocció punt de bola – rematat, etc.) i utensilis autòctons (torradors, mecàniques, molins de pedra, refinadores, boixets, etc.) atorguen autenticitat i diferenciació artesana.
El Consell Regulador de les IGP Xixona i Torró d'Alacant es va fundar en 1939, data des de la qual certifica el prestigi, la reputació i l'excel·lent qualitat dels torrons elaborats a Xixona.
El torró està compost per ametla en un percentatge que oscil·la entre el 60% i el 70%. Aquesta fruita seca és una de les més nutritives que existeixen i gaudeix de moltes propietats beneficioses per a la salut. L'ametla destaca pel seu elevat contingut en àcids grassos essencials (el 75% insaturats) i ajuda a enfortir els ossos, el cabell i la pell, i regula també els nivells de colesterol. La mel és un altre dels ingredients naturals del torró que el converteixen en un aliment amb gran poder energètic i alt contingut en sucres (majoritàriament glucosa i fructosa). El torró també té proteïnes (entre un 13% i un 16%) i és ric en vitamines A, B i E i sals minerals com el fòsfor i el potassi.
La zona de Xixona es troba en l'arc central de la província d'Alacant i la seua configuració orogràfica delimita els accidents geogràfics coneguts a la regió com a foies, que donen lloc a espectaculars vistes de valls i barrancs en vertical, així com de la mar Mediterrània. Aquest paisatge és l'arrel profunda d'una cultura vinculada al torró, gràcies als elements brindats per la naturalesa: camps coberts d'ametlers i bresques de mel dels ruscos situats a les muntanyes confrontants on abunda el romer, el timó i l'espígol.
El torró té aniversari! Cada 7 de novembre se celebra el Dia Mundial del Torró, jornada durant la qual s'organitzen activitats culturals i gastronòmiques entorn de la seua història i tradició.