El raïm del Vinalopó es cultiva i condiciona a la Vall del Vinalopó Mitjà, concretament en els municipis alacantins d'Aspe, Novelda, el Fondó de les Neus, Hondón de los Frailes, Monforte del Cid, Agost i la Romana. La seua temporalitat és molt elevada, puix que cobreix el període que va des de finals d'agost fins a mitjan gener.
La varietat Aledo s'ha convertit en la més emblemàtica del Nadal, en ser l'únic raïm que es produeix en l'hemisferi nord a la fi d'any. Dos de cada tres vagots de raïm consumides la Nit de Cap d'Any procedeixen de la Vall del Vinalopó Mitjà.
33 operadors produeixen prop de 40 milions de kg de raïm adscrit a la DOP Raïm de Taula Embossat del Vinalopó, amb una producció que es destina tant al mercat nacional (aproximadament el 75% del total) com a l'internacional, principalment la Unió Europea.
La primera referència a l'embossat del raïm es remunta a 1921 quan Manuel Bonmatí Abad, natural del Fondó de les Neus i resident a Novelda, buscava una solució per a protegir el raïm d'una plaga coneguda com Cochylis (l'arna del raïm), que causava estralls en les vinyes des de 1912.
Els beneficis que l'embossat atorga al raïm (en aqueixos primers temps les bosses es realitzaven amb paper normal cosit a màquina) perduren fins als nostres dies ja que, a més de protegir contra les plagues, atorguen un color més uniforme, potencien el sabor i retarden la seua maduració.
El raïm embossat del Vinalopó és una fruita deliciosa i extraordinàriament saludable per a tota la família, ja que aporta vitamines i minerals fonamentals per al creixement dels xiquets i antioxidants com el Resveratrol, amb propietats anticancerígenes i que ajuda a previndre malalties cardiovasculars. Font de fibra i hidratació, el raïm del Vinalopó està exempta de productes fitosanitaris i compta amb llavors pràcticament imperceptibles que garanteixen una completa aportació nutricional.
La famosa cura de raïm es remunta a l'època romana i consisteix a fer una dieta de 24 hores a base de raïm per a regenerar per complet tota la sang del nostre organisme.
La DOP Raïm de Taula Embossat del Vinalopó contribueix al desenvolupament territorial de la comarca de la Vall del Vinalopó Mitjà, contribuint a la creació de més de 13.000 ocupacions durant la campanya. La producció i comercialització d'aquesta fruita suposa un impacte determinant en l'economia de la zona, assegurant el lligam territorial d'aquest cultiu únic amb saber fer, on la labor dels productors és fonamental.
Karlos Arguiñano va ser l'impulsor de receptes per a cuinar amb raïm embossat del Vinalopó. Encara que el 90% del raïm es continua consumint en fresc, el raïm va guanyant presència en la cuina en forma de melmelades, dolços i receptes saludables, i és company d'excepció de la carn, del peix i de les ensalades.