Menu Close

Nispros de Callosa d’en Sarrià

Originari de la Xina, el nispro ha trobat en la conca mediterrània el lloc perfecte on créixer i desenvolupar-se. La raó no és una altra que el clima subtropical característic de la Comarca de la Marina Baixa d’Alacant, amb temperatures suaus i aigua procedent de brolladors naturals de les conques dels rius Algar i Guadalest. Des de fa 30 anys, aquesta zona s’ha convertit en el millor hàbitat per a la propagació i el desenvolupament del cultiu del nispro, amb una producció mitjana anual de 11.000 tones.

La temporada del nispro comença a la fi d’abril i acaba al juny, i són les varietats Algar o Algerie i Nadal les principals varietats cultivades.

El nispro de Callosa d’en Sarrià és una fruita única i inconfundible pel seu característic color ataronjat i el seu peculiar i exòtic sabor dolç amb tocs àcids.

La principal zona de producció de la Comunitat Valenciana està situada a la província d’Alacant i comprén els municipis de Callosa d’en Sarrià, Altea, Bolulla, Polop, la Nucia, Tàrbena, Guadalest, Benimantell, Beniardà, Confrides, Benifato, l’Alfàs del Pi, la Vila Joiosa, Benidorm, Finestrat, Relleu, Sella, Orxeta i Aigües de Busot.

 
La zona de producció del nispro de Callosa d'en Sarrià se situa al nord-est de la província d'Alacant des de la Vall del Guadalest i s'estén per la costa des d'Altea a la Vila Joiosa. La zona protegida està conformada per una orografia singular formada per diverses serres, la qual cosa origina un microclima diferenciat. Aquest microclima es caracteritza per temperatures temperades durant tot l'any i pluges una miqueta superiors a les registrades en la costa mediterrània. Així, la combinació del microclima de temperatures temperades i precipitacions una mica superiors determina una coloració del fruit groguenca – ataronjada, més accentuada que en nispros cultivats en altres zones. El cultiu del nispro destaca per ser respectuós amb el medi ambient, ja que no s'apliquen insecticides per a no danyar a les abelles, tan necessàries per a la pol·linització. Recol·lecció, classificació i envasament es realitzen de forma manera manual per a preservar les pràctiques agràries tradicionals. Una vegada recol·lectats, els nispros no reben cap tractament postcollita, per la qual cosa arriben al consumidor amb la major qualitat, preservant al màxim les seues propietats nutricionals i organolèptiques.
La Denominació d'Origen Protegida 'Nispros Callosa d'en Sarrià' certifica des de 2014 l'origen i la qualitat diferenciada de l'autèntic Nispro de Callosa d'en Sarrià, garantint les excepcionals qualitats d'aquesta exquisida fruita des de l'arbre fins a la taula.
El nispro és una fruita molt rica en carotenoides (provitamina A) que ajuden a la cura de la pell. És molt recomanable per als esportistes o persones amb problemes musculars pel seu alt contingut en potassi. També conté fibres i mucílags que, en actuar com a prebiòtics, ajuden a l'equilibri de la flora intestinal.
Els límits geogràfics de la zona de producció són la mar Mediterrània a l'est, la serra de Bèrnia pel nord-est i els rius Sella i Amadòrio a l'oest. És un cultiu sostenible, ja que la perfecta aclimatació del nispro a la zona elimina l'ús d'hivernacles, tan sols requereix malles de protecció contra el vent. Els costos energètics de producció són ínfims, ja que la proximitat de brolladors fa que l'aigua de reg no recórrega grans distàncies. Els magatzems de classificació i envasament, situats en els voltants de la zona de producció, faciliten la reducció de la petjada de carboni.
El cultiu del nispro és l'eix entorn del qual gira la vida i l'economia de Callosa d'en Sarrià. Això afavoreix la creació d'ocupació i permet que la població jove dispose d'una manera de vida arrelada al territori, tot a fi d’evitar la despoblació de les zones rurals. Per això, el cultiu del nispro desenvolupa l'entorn i promou la fixació de la població en la zona. Més de 6.000 persones treballen en la recollida i confecció d'aquesta fruita en el punt àlgid de la campanya. L'alt percentatge de fruita exportada dona visibilitat a la zona i projecta internacionalment Callosa d'en Sarrià, cosa que facilita unes altres alternatives de negoci, com el turisme.