En 1998 es va crear la marca CV, propietat de la Generalitat Valenciana. Aquesta marca té com a objectiu la protecció de productes agraris i agroalimentaris de l’àmbit territorial de la Comunitat Valenciana, establint un mecanisme de distinció tècnica i comercial d’aquells productes amb valors peculiars de tipus qualitatiu, sociocultural o econòmic, per a protegir la seua singularitat, evitar competències deslleials i facilitar al consumidor la identificació d’aquests.
- Alvocat valencià
- Tomates CV
- Ovella guirra
- Dàtil d'Elx
- Tòfona valenciana
- Poma Perelló
- Garrofó valencià
Els alvocats de la Comunitat Valenciana són un producte d'interés per al sector agroalimentari per tractar-se d'un cultiu d’implantació recent, però que destaca per la seua gran adaptació als sòls i al clima de la Comunitat Valenciana. És un cultiu de proximitat que presenta una escassa incidència de plagues, per la qual cosa és més sostenible i respectuós amb el medi ambient. És un fruit saludable les característiques organolèptiques del qual són òptimes ja que, al contrari del que succeeix amb els alvocats d'ultramar, s'evita l'etapa de maduració en contenidor.
Amb 3.685 hectàrees de cultiu que produeixen al voltant de 21.000 tones d'alvocats, la Comunitat Valenciana ofereix una climatologia perfecta per a un cultiu de caràcter incipient a la regió, que garanteix els nivells màxims de traçabilitat, seguretat alimentària i sostenibilitat mediambiental.
Tomata de Penjar
La Tomata de Penjar d’Alcalà de Xivert es comercialitza i es consumeix com a producte fresc al llarg de tot l'any. Té un color roig intens que adquireix al poc de temps de ser collida. La seua pell és molt fina i la polpa molt abundant, així com el seu suc, compost bàsicament d'aigua. El sabor és intens i dolç i té una acidesa escassa.
Tomaca de Mutxamel
La Tomaca Mutxamel és una de les varietats amb més solera de les terres valencianes que es cultiva àmpliament al municipi de Mutxamel i a les comarques alacantines en general. Són fruits que es caracteritzen per les marcades costelles i muscles intensos, i per ser una varietat tardana, ja que es cull a la tardor. És una varietat destinada al consum en fresc, presenta una pell fina, però resistent i té bones qualitats organolèptiques.
Tomata Valenciana
La Tomata Valenciana és una varietat rústica cultivada àmpliament a les comarques del sud de Castelló, València i nord d'Alacant. Es cultiva tant a l'aire lliure com protegida, per això és primerenca, de mitja estació i tardana. Per la seua carnositat i també per les bones qualitats organolèptiques és destinada principalment al consum en fresc. Dins d'aquesta varietat, destaquen els subtipus: Tomata Valenciana Blanca i Tomata Valenciana Masclet.
La Tomata de Penjar d’Alcalà de Xivert es comercialitza i es consumeix com a producte fresc al llarg de tot l'any. Té un color roig intens que adquireix al poc de temps de ser collida. La seua pell és molt fina i la polpa molt abundant, així com el seu suc, compost bàsicament d'aigua. El sabor és intens i dolç i té una acidesa escassa.
Tomaca de Mutxamel
La Tomaca Mutxamel és una de les varietats amb més solera de les terres valencianes que es cultiva àmpliament al municipi de Mutxamel i a les comarques alacantines en general. Són fruits que es caracteritzen per les marcades costelles i muscles intensos, i per ser una varietat tardana, ja que es cull a la tardor. És una varietat destinada al consum en fresc, presenta una pell fina, però resistent i té bones qualitats organolèptiques.
Tomata Valenciana
La Tomata Valenciana és una varietat rústica cultivada àmpliament a les comarques del sud de Castelló, València i nord d'Alacant. Es cultiva tant a l'aire lliure com protegida, per això és primerenca, de mitja estació i tardana. Per la seua carnositat i també per les bones qualitats organolèptiques és destinada principalment al consum en fresc. Dins d'aquesta varietat, destaquen els subtipus: Tomata Valenciana Blanca i Tomata Valenciana Masclet.
L'ovella guirra és una raça autòctona de la Comunitat Valenciana, criada i recuperada per ramaders de la nostra regió. La seua carn té un sabor tendre, melós i de qualitat diferenciada, ja que és un producte de quilòmetre zero que admet múltiples opcions gastronòmiques.
El Dàtil d'Elx es cultiva de manera tradicional en un entorn singular d'alt valor paisatgístic com és el Palmerar d'Elx, que es caracteritza per l'elevada diversitat genètica dels seus exemplars. Es comercialitzen dàtils cultivats a Elx i a Crevillent de varietats i cultivars adaptades a l'entorn d'Elx obtinguts de Phoenix dactylifera L. de la família arecàcies. Aquests dàtils posseeixen excel·lents característiques organolèptiques i destaca la seua textura blana, l’aroma i el sabor dolç.
Coneguda com el diamant negre de la gastronomia, la tòfona negra és el fong més fi, car i desitjat del món. A la Comunitat Valenciana es cultiva artesanalment una tòfona de sabor i aromes úniques, que afig el toc salí del Mediterrani a una menja que tradicionalment inclou detalls a fruita i aromes naturals a mantega i a olivera. Totes aquestes característiques barrejades aconsegueixen l'especial sabor de la tòfona negra Tuber Melanosporum, de manera gustativa semblant a alguna fruita seca, com les avellanes o les anous, dels quals difereix per l’elevat preu de mercat, l’escassetat, l’alta demanda i la laboriosa collita a mà. Acabada de recol·lectar és un potent antioxidant que destaca per la intensitat de la seua aroma i el sabor lleugerament amarg, perfecte per a utilitzar en salses i cremes o com a acompanyament en una gran varietat de plats.
Cultivada a la muntanya d'Alacant, concretament en els municipis d'Agres, Alfarara, Benifallim, Tàrbena, Vall d'Alcalà, Castell de Castells i, sobretot, al Vall d'Ebo, la poma perelló és una fruita d'hivern molt poc coneguda fora de la seua àrea d'influència. Amb una producció pròxima als 100.000 quilos circumscrita a la Marina Alta, la Marina Baixa i el Comtat, la poma perelló és una fruita única que madura a l'hivern i comença a recol·lectar-se a mitjan octubre. La principal singularitat radica en el fet que no madura en l'arbre, sinó que es recull quan està verda, i adquireix el seu color característic protegida per teles o mantes. Després del procés de l’acanellat, la poma perelló es converteix en una fruita de color marró i de llarga duració, ja que aguanta diversos mesos dins de la nevera. Com quasi totes les pomes, la poma perelló es pot consumir en fresc com a fruita de taula, rostida a la barbacoa o al forn o en elaboracions en forma de coques o bunyols.
El Garrofó Valencià és una lleguminosa molt característica i arrelada a les tradicions culinàries de la Comunitat Valenciana. Els grans són inconfusibles, plans, i bastant grans, i les varietats valencianes estan tacades de roig o morat, a diferència de les varietats foranes, que són completament blanques. És un cultiu d'interés per al sector agroalimentari, si bé actualment es troba en regressió. Gràcies al reconeixement del Garrofó Valencià amb la Marca CV, es pretén impulsar el cultiu de varietats autòctones i donar-li un major reconeixement en el mercat.