Menu Close

IGP Vins de Castelló

En 2003 un grup d’agricultors va decidir recuperar la vitivinicultura dels segles XV a XX, i per a això van crear i van reglamentar la indicació geogràfica Vins de la Terra de Castelló. Aquesta figura de qualitat designa els vins obtinguts íntegrament a partir de raïm produït dins de les tres comarques vitivinícoles Alt Palància-Alt Millars, Sant Mateu i les Useres-Vilafamés segons els principis de bones pràctiques agrícoles. Amb l’adaptació a la normativa europea, la denominació actual és Indicació Geogràfica Protegida Castelló (IGP Castelló).

La IGP Castelló garanteix l’origen, la qualitat i la seguretat dels nostres vins. La certificació garanteix la procedència del vi, el compliment dels paràmetres fisicoquímics i la superació de rigorosos tastos organolèptics realitzades per experts. Actualment la IGP Castelló empara a 14 cellers, 120 viticultors i 250 hectàrees de vinya.

 
La IGP Castelló empara als vins produïts en les tres comarques vitivinícoles de Castelló: Alt-Palància Millars, Sant Mateu i Useres-Vilafamés. En 2022, la IGP Castelló comptava amb 235 hectàrees inscrites, 15 cellers (tots ells embotelladors) i 109 viticultors. Al final de la campanya 2021-2022 es van calificar 5.681 hectolitres de vi amb IGP Castelló. Els cellers adscrits a la IGP Castelló elaboren prop de 600.000 litres de vi i comercialitzen més de 500.000 botelles a l'any. Cinquanta referències o marques de vins elaborats a Castelló recorren la nostra província, part del territori nacional, arribant fins i tot a Alemanya, els Estats Units, Anglaterra i la Xina.
Encara que els primers indicis es remunten als segles VII-V aC, no va ser fins a l'època romana quan es va començar a cultivar la vinya a la província de Castelló. Durant els segles XVI al XX, vins com el Murviedro en la zona de Palància-Millars i el Carlon al Maestrat van experimentar una llarga trajectòria d'esplendor productiva i un potent comerç internacional. A principis del segle XX, dos esdeveniments pràcticament van acabar amb la producció: la filoxera i la Llei de l'estatut de la vinya, el vi i els alcohols de 1971, que va prohibir la plantació i venda d'aquests ceps i el consum de vins produïts per les varietats híbrides. No va ser fins l'any 2000 que es va produir la recuperació de la vitivinicultura com a opció agrícola de desenvolupament de la regió.
El clima mediterrani, amb influències continentals, regala nits fresques a l'estiu i atorga un caràcter i estructura als vins, sense perdre aqueix toc fruiter i fresc. L'entorn natural i el terroir, així com les varietats de raïm cultivades, confereixen característiques diferencials. Totes les nostres vinyes són d'explotació directa per a controlar la qualitat de les matèries primeres emprades. La verema es realitza sempre a mà, en caixes xicotetes i amb maceracions en fred.
El projecte vitivinícola de la IGP Castelló no busca un nou cultiu, sinó que aprofundeix en les arrels per a extraure de la terra els somnis dels nostres avantpassats. El paisatge del nostre territori combina suredes, oliveres i bosc baix mediterrani per a oferir un projecte coral, on els agricultors impulsen una agricultura Mediterrània 360º.
Les vinyes estan obertes als visitants i amics que vulguen conéixer el nostre procés d'elaboració. Molts dels nostres cellers ofereixen propostes d’enoturisme que inclouen visites guiades a cellers i vinyes, incloent-hi la zona de les oliveres centenàries, tastos comentats de vins i olis d’oliva verge extra i maridatges amb productes autòctons de proximitat.