La producció se circumscriu a 4.000 hectàrees pertanyents al terme municipal de Requena, zona d'experiència i tradició cavista des de fa més de 40 anys.
Encara que existeixen indicis de xicotetes produccions quasi experimentals en les albors del segle XX, no és fins a 1982 quan s'elaboren els primers caves en format 'comercial'. En 2001 ja hi ha set cellers productors, que s'agrupen en l'Associació d'Elaboradors de Cava de Requena per a promocionar i garantir els estàndards de qualitat.
A més dels set cellers elaboradores de cava, Requena compta amb uns altres 16 cellers elaboradores de vi base, que arriben a una superfície de 18.000 hectàrees de vinya.
La gran altitud sobre el nivell de la mar, el microclima continental amb connotacions mediterrànies i el gran contrast tèrmic entre el dia i la nit converteixen les 4.000 hectàrees de vinya del terme municipal de Requena en un paradís per al cultiu de raïm destinat a l'elaboració de caves, destacant les varietats de raïm blanc Macabeu i Chardonnay i les negres Garnatxa i Pinot Noir.
La varietat de raïm Macabeu és la majoritària a Requena, encara que també es cultiven les varietats Chardonnay, Garnatxa, Pinot Noir i, en menor mesura, les varietats Xarel·lo i Parellada. Donades les característiques climàtiques de la zona, els cultius sota pautes ecològiques creixen significativament any rere any; així és, percentualment, la principal subzona estatal en la producció de caves ecològics.
L'Associació d'Elaboradors de Cava de Requena és un col·lectiu format pels set cellers amb seu a Requena: Coviñas, Chozas Carrascal, Dominio de la Vega, Hispano Suizas, Pago de Tharsys, Torre Oria i Unión Vinícola de l'Este, acreditades pel Consell Regulador per a elaborar vins espumosos de segona fermentació en botella amb el segell Cavas de Requena.
El primer cap de setmana de desembre es realitza el Brindis del Cava en una jornada divulgativa, amb la qual s'arranca oficialment el Nadal.