Menu Close

CAECV

El Comité d’Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV) és l’autoritat de control encarregada de certificar els productes agroalimentaris ecològics d’origen vegetal o animal, transformats o no, obtinguts en la Comunitat Valenciana. Tot operador situat a la Comunitat Valenciana, que produïsca, elabore, emmagatzeme o importe d’un tercer país productes ecològics, està obligat a notificar aquesta activitat i sotmetre’s a control per part del CAECV..

L’agricultura ecològica s’ha triplicat a la Comunitat Valenciana durant l’última dècada i és present en el 92% dels municipis. Dels 542 municipis que conformen el nostre territori, 501 tenen algun tipus de cultiu ecològic, que cobreixen una superfície de 153.779 hectàrees (20,5% de superfície certificada). Quant a operadors, actualment hi ha 4.636 operadors dedicats a l’agricultura ecològica amb una edat mitjana de 48 anys, dels quals el 30 % són dones.

 

La producció ecològica té gran potencial a la Comunitat Valenciana per les condicions naturals del nostre territori, amb una gran diversitat i qualitat de cultius acompanyats d'àmplia tradició i patrimoni agrari, per la qual cosa es podria dir que l'agricultura ecològica és la vocació natural del camp valencià.

En 2023, la terra dedicada a aquesta mena de cultius va augmentar un 0,2% sobre l'any 2022 i va aconseguir les 153.779 hectàrees. En aquesta superfície es comptabilitza l'àrea de terreny forestal i plantes silvestres, amb la finalitat d'homologar les dades amb els d'Eurostat. Per províncies, la de València és la que major superfície va dedicar a aquesta mena de cultius, amb 81.101 hectàrees, seguint-li la d'Alacant amb 40.021 hectàrees i Castelló amb 32.657. Va ser a la província d'Alacant on es va produir el major augment interanual de superfície dedicada a l'agricultura ecològica (+4,9%), a València no va haver-hi una variació significativa mentre que Castelló va disminuir en 4,7%.

La superfície dedicada a l'agricultura ecològica representa el 6,6 % de la Superfície Agrària Total (SAT) i el 20,5 % de la Superfície Agrària Útil (SAU), la qual cosa ens situa molt prop dels Objectius de Desenvolupament Sostenible ODS 2030 de la UE, segons els quals el 25 % de la superfície de cultiu ha de correspondre a produccions ecològiques.

L'agricultura ecològica o biològica és un sistema de producció i elaboració que té com a objectiu l'obtenció d'aliments d'òptima qualitat, lliures de residus, minimitzant l'impacte humà en el medi ambient. En utilitzar els recursos naturals de manera òptima, es contribueix a preservar la biodiversitat vegetal i animal i s'impulsa el desenvolupament local sostenible de la zona. La UE té des de l'any 1991 un reglament específic per a la producció ecològica, el compliment de la qual permet la utilització del logotip UE identificatiu i que en la nostra Comunitat és el CAECV (ÉS-ECO-020-CV).
La Comunitat Valenciana és el major i millor rebost d'Europa per la varietat i diversitat de productes que ofereix, a més d'una regió amb gran tradició agroalimentària, reconeguda a tot el món gràcies a productes tan assentats en l'ideari col·lectiu com l'arròs de València, la xufa/ orxata i la taronja valenciana.
L'agricultura ecològica és present en el 92% dels municipis de la Comunitat Valenciana, per la qual cosa 501 versus 542 municipis realitzen algun tipus de cultiu ecològic. Tenint en compte que l'edat mitjana de les persones que s'incorporen a l'activitat ecològica certificada és de 48 anys -el 30 % són dones- l'agricultura ecològica impulsarà el relleu generacional, i així farà possible lluitar contra el despoblament rural i desenvolupar activitats agràries complementàries.
El II Pla valencià de transició agroecològica promou un model d'agricultura sostenible i respectuosa amb el medi ambient, que faça front als reptes d'emergència climàtica i alimentació saludable. A la nostra regió també s'estan promovent altres iniciatives per a fomentar el consum conscient i responsable en el marc de l'economia circular i divulgar els avantatges de l'alimentació sostenible i saludable a tota la població, amb especial focus en la població infantil.