La superfície de l'arrossar valencià supera les 17.500 hectàrees, incloent-hi els aiguamolls del Parc Natural de l'Albufera i les marjals d'Almenara i Pego. Les principals varietats cultivades són les que millor compleixen els requisits de conducció del sabor i rendiment, com els arrossos tipus Sénia-Badia, Bomba i Albufera.
L'arròs se sembra des de finals d'abril a mitjan maig, període que varia segons el nivell de l'aigua, les condicions climàtiques i el desenvolupament del cultiu. Una vegada germinades les plantes d'arròs, es fan eixugons (supressió de l'aigua durant uns dies) per a combatre les algues. Després de la recol·lecció de l'arròs al setembre-octubre, es procedeix a l'assecat, neteja, molta i envasament.
El Consell Regulador de la Denominació d'Origen Arròs de València va nàixer el 1998 per a garantir l'excel·lència d'un producte amb més de 1.200 anys d'història, amb gran projecció gastronòmica dins i fora de les nostres fronteres, i impulsar el seu enorme valor cultural i mediambiental.
L'arròs és un aliment amb gran contingut de midó, per la qual cosa constitueix una excel·lent font d'energia. Les seues proteïnes tenen un rendiment superior a altres cereals i és un aliment hipoal·lergènic i fàcilment digerible.
Les varietats cultivades en els arrossars de la Comunitat Valenciana es caracteritzen per la seua gran capacitat d'absorció del sabor, que les converteixen en ideals per a l'elaboració de tota mena de plats.
La Comunitat Valenciana té diversos aiguamolls naturals, i és el Parc Natural de l'Albufera el de major extensió amb una superfície de 21.120 hectàrees. El Parc Natural de l'Albufera constitueix un dels aiguamolls costaners més representatiu de la conca mediterrània i està situat a només 10 quilòmetres de la ciutat de València.
El cultiu de l'arròs posseeix un valor mediambiental fonamental per al parc, ja que contribueix de manera determinant a la conservació i al desenvolupament de l'avifauna i de tot l'ecosistema. Durant tot l'any, l'enorme biodiversitat d'aquest espai natural protegit permet observar una important varietat de flora i fauna.
Cada any, coincidint amb la collita de l'arròs, se celebra la Festa de la Sega en l'Albufera. Cuiners de prestigi com Bernd Knöller, Evaristo Miralles, Quique Barella i Pablo García Vernetta han analitzat el comportament de cada varietat d'arròs DO València - Sénia, Bomba i Albufera-, la seua capacitat d'absorció del sabor i la seua expressió en la cuina a través receptes que reflecteixen les tres modalitats de cocció del gra: caldós, melós i sec.